Deprecated: Function ereg_replace() is deprecated in /home/outdoor/public_html/core/lib/cls_ft.php on line 253
Outdoor Adventures

Vidékünkrõl

A Gyilkos-tó és Békás-szoros az Erdélyi Kárpátok egyik legjellegzetesebb része. A Keleti Kárpátokban helyezkedik el Gyergyószentmiklóstól 27 kilóméterre (Gyergyói medence). Szûk szorosai, magas sziklabércei kimondhatatlan vadságot nyújtanak ami arra készteti az arra járó turistákat, hogy minél jobban megismerjék a környéket.

Talán a leglenyûgözõbb pontja e környéknek a Gyilkos-tó. Megtekintése, körbejárása és a tavon való csónakázás feledhetetlen élményt nyújt.

Mai szemmel tekintve, a tó páratlan szépsége nem csökkent, hanem annál inkább megragadja az embert a táj vadsága, az érintetlen természet méltósága. A Gyilkos-tó és Békás szoros a Kárpátok gyöngyszemének tekinthetõ, hiszen az apróbb szemet gyönyörködtetõ látnivalók mellett a szoros mély szurdokai és hatalmas sziklafalai mindenkit bámulattal töltenek el.

A Békás szoros-Hagymás hegység Nemzeti Park egy másik csodálatra méltó része a Nagy Hagymás csúcs. A Hagymás hegyvonulat vízválasztót képez a Békény, az Olt és a Békás patakok vízgyujtõ területei között. A hegység felépítését tekintve itt is a mészkõ a domináló elem, ezért itt is meredek hegyoldalakkal, keskeny szorosokkal és hatalmas sziklafalakkal találkozunk. Észak-déli irányban több részre osztható fel a megtekintésre érdemes hegytömböknek megfelelõen. Csodálatos élményt nyújt akár egy séta a Nagy Hagymáson mivel távol van a sûrûn lakott területektõl, így csendes erdõkben, gyönyörû tisztásokon keresztül vezetnek a turistautak.

A táj szépségét, vadságát azonban nem csodálhatjuk meg kellõképpen, ha csak egy rövid sétát tervezünk a tónál vagy a szorosban. A vidék csak akkor fedi fel teljes szépségét, ha készek vagyunk, hogy egy kis erõfeszítést tegyünk megismerésére.

A vidék egyik legjelentõsebb barlangja a tekerõpataki Súgó barlang. Jellegzetes cseppkõképzõdményeivel a környék legfontosabb természeti látványossága. A szûk járatok, a tágas termek és nem utlsósorban a gyönyörû képz?dmények feledhetetlen élmányt nyújtanak az idelátogatónak. A látogatók számára kiépített járat látogatásán kivül, csúszós mászós túrára is benevezhetük.

Képek megtekinthetõk itt!

 kis bekas.jpg  ortorony.jpg


Warning: Unknown: write failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/cpanel/php/sessions/ea-php56) in Unknown on line 0